Streljački klub Magnum 

Streljaštvo, natjecateljski sport

Što je streljaštvo ?

Streljaštvo je sportska grana gađanja vatrenim ili zračnim oružjem u nepokretne ili pokretne mete.

Gađanje se izvodi na sportskim strelištima koja se ovisno o namjeni dijele na strelišta za zračno oružje, strelišta za malokalibarsko oružje na udaljenosti od 25 i 50 m, strelišta za oružje velikoga kalibra na udaljenosti od 300 m, strelišta za gađanje letećih meta i strelišta za gađanje meta u pokretu. Osnovne vrste oružja zračne su i malokalibarske puške te puške velikoga kalibra, sačmarice, vojničke puške, zračni i malokalibarski pištolji, pištolji velikoga kalibra i revolveri.

Oprema za strijelce u streljaštvu.

Opremu strijelaca čine strjeljačke cipele, hlače, kapa, kaput, naočale, rukavice, štitnici za uši. Natjecanja mogu biti pojedinačna i ekipna, a natječe se u ležećem stavu, trostavu (ležeći, klečeći, stojeći) i stojećem stavu. Prije gađanja za meč i između serija od 10 metaka natjecatelj ima pravo na gađanje probnim metcima. Trajanje gađanja ograničeno je pravilima i trajanjem pojave mete. Poredak se određuje zbrajanjem vrijednosti pogodaka na meti, tj. brojem pogođenih krugova, a kod letećih meta brojem pogodaka u metu.

Najstarija streljačka organizacija u Hrvatskoj.

Najstarija streljačka organizacija u nas, Građansko streljačko društvo, bilo je osnovano u Osijeku 1784. Dvije godine poslije streljačko društvo bilo je osnovano i u Zagrebu, a zatim i u drugim gradovima: Sisak (1845), Bjelovar (1868), Požega i Zadar (1871), Split (1877), Vinkovci (1887), Popovača (1895) i dr.

Na sjednici Hrvatskoga društva za gojenje lova i ribolova 1913. bio je osnovan Streljački klub, koji je prvi njegovao disciplinu gađanja na glinene golubove. Natjecanja u gađanju na glinene golubove održavala su se 1930-ih u Zagrebu, Dubrovniku i Metkoviću.

Hrvatski streljački savez osnovan je 1948. u Zagrebu, a od 1992. član je Međunarodne strjeljačke športske federacije (International Shooting Sport Federation) i Europske strjeljačke konfederacije (European Shooting Confederation).

Hrvatski streljački savezInternational Shooting Sport Federation European Shooting Confederation

Discipline streljaštva u kojima se natječe Streljački klub Magnum.